Masło kakaowe – już niedługo wprowadzam nowy super naturalny produkt, który pachnie czekoladą, co ciekawe jest to zapach prawdziwej czekolady i również jest naturalny 🙂
Masło kakaowe – jak wszystkie produkty Savon, najpierw testowany jest na mojej własnej skórze (lub ewentualnie dzieci:-P), później jeśli produkt warty jest uwagi wysyłam na różne bardziej fachowe testy – produkt testowany jest dermatologicznie na grupie ochotników, a następnie przechodzi badanie mikrobiologiczne oraz kilka innych pomniejszych testów i prób.
Masło kakaowe nierafinowane z pewnością warte jest uwagi, dlatego już niedługo będzie można je kupić w sklepiku Savon:-).
Poniżej parę słów o produkcie:
Masło kakaowe jest to tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego, ów tłuszcz stanowi około 50% suchej masy nasion. Masło kakaowe jest jednym z najbardziej stabilnych tłuszczów, zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki temu nie jełczeje (nie psuje się) przez długi czas. Dzięki temu masło kakaowe można przechowywać bez konserwantów nawet przez okres 5 lat. Masło kakaowe jest stosowane w przemyśle spożywczym (np. produkcja czekolady), farmaceutycznym oraz w kosmetyce. Masło kakaowe występuje pod postacią extra virgin (pachnącą czekoladą) oraz pod postacią masła deodoryzowanego bez zapachu. Masło kakaowe stosowane jest w kosmetyce jako emolient. Posiada bardzo dobre właściwości nawilżające oraz natłuszczające. Masło kakaowe polepsza ogólną kondycję skóry, zapobiega powstawaniu przedwczesnych oznak starzenia się skóry oraz zapobiega stanom zapalnym skóry, zawiera bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy. Wiele badań wskazuje na to, że masło kakaowe przyczynia się do zmniejszenia widoczności blizn i rozstępów. Masło kakaowe ma właściwości łagodzące dla stanów zapalnych skóry. Masło kakaowe charakteryzuje się całkowitą zgodnością ze skórą – jest przez skórę łatwo tolerowane oraz wchłaniane. Masło kakaowe zawiera wiele cennych witamin oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Masło kakaowe nadaje skórze delikatny połysk.
Po krótkim lub długim zastanowieniu (czas to pojęcie względne :-P) doszłam do wniosku, że wzbogacę mój produkt w witaminę E (czyli witaminę najlepszą dla skóry) oraz w olejek migdałowy. Dzięki dodatkowi olejku masło nie jest już takie twarde i można je normalnie rozprowadzić na skórze.
A taki oto dałam opis dla mojego produktu – mam nadzieję, że wszystko wyjaśnia:
Masło kakaowe extra virgin o zapachu czekolady, wzbogacone w olejek migdałowy oraz witaminę E. Do codziennej pielęgnacji ciała oraz włosów. Masło kakaowe poprawia nawilżenie skóry oraz regeneruję skórę, zawiera naturalny kwas oleinowy. Dzięki odpowiedniej ilości olejku migdałowego, masło w temperaturze pokojowej jest dość miękkie i łatwo się topi oraz rozprowadza na ciele. Masło kakaowe jest naturalną barierą chroniącą ciało przed wpływem czynników zewnętrznych, zapobiega starzeniu się skóry, zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy – polifenoli. Produkt został przebadany mikrobiologicznie i dermatologiczne.
PS. A pachnie tak czekoladowo, że muszę się powstrzymywać, żeby nie zjeść podczas produkcji. No, kawałek zjadłam – dobry był.
Masło kakaowe możesz kupić tutaj.
linki:
Masło kakaowe