OLEJEK Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY BUŁGARSKI ROSA CANINA FRUIT OIL

A ja dostałam super prezent 🙂 z Bułgarii - Olejek z dzikiej róży

Butleka olejku z dziekiej róży bugarskiej kosmetycznego tłoczony na zimno

ROSA CANINA FRUIT OIL

Rosa canina fruit oil olejek z dzikiej róży bułgarskiej

Olejek z dzikiej róży bułgarskiej

Co prawda ciężko zrozumieć opis na butelce (bułgarska cyrylica??)- ale zrobiłam mały wywiad i już wszystko wiem 🙂

Z butelki przeczytałam między innymi skład INCI: Rosa Canina Fruit Oil czyli olejek z z owców dzikiej róży i poza tym nic z opisu nie rozumiem. Ola - musisz załatwić tłumaczenie....

No więc skąd się bierze taki olejek:

Najlepiej jest oczywiście dostać go od koleżanki Oli która pracuje w Bułgarii. A tak na serio to olejek jest wytłaczany ręcznie z owoców dzikiej róży który jest podobno towarem eksportowym Bułgarii. Dzika róża to bardzo przydatna w kosmetyce roślina - z płatków kwiatu otrzymuje się zapachowy olejek eteryczny który jest dodawany do wielu perfum np. do słynnych Chanell no 5 https://pl.wikipedia.org/wiki/Chanel_No._5  . Mój olejek jest olejkiem wytłaczanym  z owoców i jest bezzapachowy, za to ma dużo innych fajnych właściwości.

Co zawiera olejek z owoców dzikiej róży ( Rosa canina fruit oil)

Olejek ten zawiera dużą ilość naturalnego karotenu - barwnika - widoczne jest to po pomarańczowym kolorze.  Wbrew temu co mówią niektóre źródła Olejek nie zawiera witaminy C która obecna jest tylko w samych owocach (witamina C nie rozpuszcza się w oleju tylko w wodzie), ponadto zawiera kwasy omega-3 i omega-6.

No i dlaczego jest stosowany w kosmetyce:

1) Nawilża skórę ale nie zostawia tłustej powłoki na skórze (to prawda już sprawdziłam)

2) Poprawia koloryt skóry i rozjaśnia przebarwienia (nie wiem ale sprawdzam)

3) Działanie przeciwzmarszczkowe (sprawdzam dam znać za ok 5 lat)

4) Jest filtrem UV

5) Kwasy tłuszczowe obecne w olejku mają działanie gojące rany, zmniejszające blizny (np. potrądzikowe)

Ponadto olejek ze względu na swoje właściwości może być stosowany do cery tłustej. Olej ten jest tz. suchym olejem - bardzo szybko się wchłania i można go stosować jako zamiennik kremu.

No więc zobaczymy co ten olejek z owoców dzikiej róży potrafi :-). Dzięki za prezent Ola i jeśli się sprawdzi to proszę o pomoc w szukaniu producenta w Bułgarii 😛 (albo nie - mogę sama przyjechać i poszukać- chyba przenocujesz?)

 

 

2 Responses

  1. Ależ oczywiście, kanapa czeka :)
  2. Savon Cosmetics
    Ok super, wezmę też dzieci:-P

Leave a comment